Serva och sköta om sin BMW och andra bilar

Bilar, Tips

Tips för underhåll av bilen

Underhåll är det bästa sättet att förlänga livslängden på bilen, men det hjälper även till att undvika utgifter som besök hos en mekaniker och liknande.

5678447-hand-of-car-mechanic-checking-oil

En bra underhållen bil har många fördelar jämfört med en som inte underhålls all eller bara väldigt sällan. Man kan faktiskt få ned bränsleförbrukningen genom regelbundet underhåll.

Till att börja med är det bra att ha bilens instruktionsbok nära till hands, där står information om hur man byter oljor och filter för just den modellen. Motorolja och oljefilter räknas för övrigt som miljöfarligt avfall och måste göras av med på korrekt sätt.

Det finns en del verktyg som kan behövas för att skruva isär vissa delar, har man inte dessa verktyg kan man köpa dem eller se på sidan Delbar om någon i sitt lokala område kan hyra ut dem.

Kylaren förhindrar att motorn överhettas, blir motorn för varm kan det vara för lite kylarvätska i den. Var noga med att den inte är för varm när den öppnas.

Motorolja smörjer motorn så att inget kärvar. Kontrollera oljenivån med oljestickan i motorrummet genom att dra upp den, torka av, sätt ned den och ta upp igen för att se nivån.

Bilbatteriet lagrar ström åt alla saker i bilen som drivs av el, som radion och startmotorn. Kontrollera batteriet genom att titta på vätskenivån (MIN- och MAX-nivåer finns oftast). Batteriet blir sämre med tiden och kan så småningom behövas bytas ut. Vätskan i batteriet är frätande så man måste vara försiktig när man handskas med det.

Säkringarna skyddar bilens elsystem från överbelastningar. Är det något som drivs av en som slutat fungera är det mest troligt en säkring som behövs bytas. En trasig säkring har en brusten metalltråden mellan fästena. Instruktionsboken indikerar var säkringslådan sitter.

Bildoktorn.net kan man hitta en detaljerad steg för steg process som man kan gå igenom för att serva bilen själv.