Serva och sköta om sin BMW och andra bilar

Bilar, Tips

Bilen och vätskorna

shutterstock_136259474

En bils livslängd är ganska bra nuförtiden, och vill man se till att får ut så mycket tid som möjligt från sin bil bör man verkligen se till att hålla vätskorna påfyllda.

Alla som tas upp i denna artikel kan man snabbt och bekvämt beställa från nätet från sajter som mekster.se.

Motorolja

Vi börjar med det absolut viktigaste: motoroljan. Om man ska dra en parallell för att förklara vikten av motoroljan så kan man säga att den behövs på samma sätt som vi behöver vårt blod. Utan motorolja riskerar man allvarliga skador på bilen, i värsta fall så skär sig motorn.

Växellådsolja

Oavsett om man har en manuell växellåda eller kör automat så kommer den att behöva olja. Denna olja smörjer alla delarna av växellådan och har även som uppgift att transportera värme från viktiga områden. Man ska alltid följa tillverkarens rekommendationer, för en del automatlådor står dock inget om några serviceintervaller då oljan förväntas hålla under hela bilens livstid.

Bromsvätska

Alla hydrauliska bromssystem använder sig av bromsvätskor för att överföra kraften från bromspedalen till de cylindrar som verkar i en mekanisk broms. Precis som med så mycket annat finns det rekommendationer från tillverkaren med vilka intervall man egentligen ska byta bromsvätskan. Det är tyvärr ganska dyrt att göra detta men bromsarna är ju inget man vill chansa med. Man kan göra det själv om man vet vad man gör.

Kylarvätska

Kylarvätskan tänker många som ett frysskydd i bilen, men det har även en rad andra viktiga funktioner. Till exempel så transporterar den värme bort från motorn, get ökat skydd mot korrosion, höjer kokpunkten, med mera. De flesta bilar klarar av att använda många olika märken av kylarvätska, så länge man bara använder en åt gången. För en grundlig genomgång av hur man byter denna kan man läsa denna artikel.