Serva och sköta om sin BMW och andra bilar

Tips

Stora fordon

Om du är på jakt efter ett större fordon till din mark, tomt eller till ditt företag är det på tiden att du lägger ned lite möda på att hitta de rätta objekten och till rätt pris för ditt behov.

Oavsett om det gäller en traktor, buss, lastbil eller grävmaskin så är det på sin plats att du noga överväger hur mycket du vill lägga ned på investeringen. Har du en mindre budget så är det klokt att titta på något begagnat och då gäller verkligen att vara med på noterna så att man inte köper ett fordon som börjar kajka efter några månader.

Traktorer

Om du exempelvis har ett landställe med ett större markparti kan det vara läge att titta på en traktor. Under vinterhalvåret kan det vara läge att använda traktorn för snöröjning och plogning. Man behöver inte investera i en större industritraktor, en mindre traktor för privat bruk går alldeles utmärkt. Prislappen behöver inte ligga på mer än mellan 15 000 – 30 000 kronor för en anständig traktor för privata ändamål.

Lastbil och släp

Om du skall titta på en lastbil för eget bruk bör du nog ha en budget på minst 25 000 – 50 000 kronor. Av uppenbara skäl kommer en lastbil väl till pass på ditt landställe när det gäller frakt av träd, ved och annat träavfall efter en röjning eller dylikt. Givetvis går det att fynda bland lastbilar men det kräver att du har en del erfarenhet inom området. Ta därför först hjälp av en yrkeskunnig person som rådgivare. Ett alternativ till en lastbil är ett släp som prismässigt kan ligga mellan några tusenlappar upp till 7 000 – 8 000 kr beroende på storlek. Om du tror att ditt transportbehov inte kommer bli betydande är ett släp ingen dum idé.

Grävmaskiner

Många gånger behöver man gräva ut en bit av tomten eller marken. Kanske behövs en grund schaktas; ett avlopp grävas ut eller så behövs jordvärme läggas. Det finns mycket du kan göra med en enkel grävmaskin och investeringen behöver inte kosta mer än 10 000 – 25 000 kronor. Med en mindre grävskopa kan du lätt klara av tyngre arbeten upp till fem ton. För större arbeten upp till trettiotalet ton krävs en större industriell apparatur som säkerligen närmare sig 50 000 kronor i prisklass.