Serva och sköta om sin BMW och andra bilar

Bilar

Sebastian Vettel

Idag är Sebastian Vettel ett mycket känt namn inom Formel 1. Det är inte konstigt med fyra raka segrar mellan 2009-2013.

Men även när han debuterade skapade han rubriker. Detta var år 2007 då andreföraren Robert Kubica som körde för BMW Sauber skadade sig och Vettel fick ta hans plats. Han rullade in på åttondeplatsen och fick sitt livs första poäng inom sporten och blev då den yngsta någonsin att ta poäng i Formel 1. Han hade nu tagit steget från att vara test- och reservförare till att på allvar slåss om de större titlarna på banan.

formel-1-Vettel

I år (2013) tog Vettel sin fjärde raka VM-titel och skrev in sitt namn ytterligare en gång i Formel 1 historien. Redan som 23-åring tog han sin första titel vilket gjorde att han då var den yngste vinnaren genom tiderna. När han sedan fyra år senare tog sin fjärde raka titel blev han även den yngste genom tiderna som blivit mästare fyra gånger. Följ Sebastians tävlingar nästa säsong på Eurosport eller res till någon av de stora tävlingarna för att uppleva magin på banan genom att köpa drömresan. GO Sport travel arrangerar de bästa Formel 1-resorna.

För BMW har det däremot gått sämre. De debuterade år 2006 på den moderna Formel 1 scenen och fick en femteplats i konstruktörsmästerskapet. År 2007 slutade de tvåa och 2008 trea. Trots att de fanns med i toppen fick de lägga ner hela verksamheten 2009 på grund av dåliga ekonomiska resurser samt för dåliga sportsliga resultat.

Vad ligger bakom Vettels framgångar?

Självklart är Vettel en fantastisk förare men en formel 1 förare får aldrig så stora framgångar utan en riktigt bra stab bakom sig. Precis som en riktigt bra stab inte kan få stora framgångar utan en riktigt bra förare.

Vettel kör för Red Bull vilka, enligt många, har den bästa staben med mästerdesignern Adrian Newey i spetsen. Här finns alltså både kunskapsmässiga och ekonomiska resurser.

Enligt Kenny Bräck ( En av Sveriges största racerförare) sitter framgångarna hos Vettel i flera faktorer. För det första menar han att Vettel är mycket inarbetad i teamet som jobbar kring honom. Detta är inte unikt men en förutsättning för framgång. Sedan lyfter Bräck fram att Vettel kör för den bästa staben samt att han är en exceptionellt bra förare. En förare som dessutom är mycket duktig på att hantera de däck som används inom Formel 1.

Det gäller helt enkelt att vara bäst och omge sig av de bästa. Läs mer på SvD.