Serva och sköta om sin BMW och andra bilar

Bilar

Körtips

När du är ute och kör din BMW eller någon annan modell så är finns det en del saker som är bra att ha i åtanke. Det kan vara att alltid ha med sig bra kläder när man kör på vintern och det kan vara att försöka köra det som kallas för eco-driving. Vi ger några tips att komma ihåg.

Eco-driving

Eco drivingEco-driving är en term som på svenska brukar översättas till sparsam körning och innebär att man på ett medvetet sätt kör på ett sätt som gör att du kan spara tusentals kronor per år. Det du gör är att du anpassar din körning, använder växelspak och gaspedal på ett sätt så att du minskar bränsleförbrukningen. Det kan exempelvis vara att istället för häftiga inbromsningar när du ska svänga av, då planerar du körningen så att du växlar ned allteftersom och använder dig av motorbroms istället för att bromsa alldeles vid avfarten. Det innebär även att ha rätt lufttryck i däcken och ingen onödig last i bilen. Är du yrkesförare eller har en tjänstebil som du använder i stor utsträckning så kan du med eco-driving spara in tiotusentals kronor som annars hade försvunnit i bränslekostnader. Dessutom är detta ett sätt att köra säkrare.

Vidta säkerhetsåtgärder

När du är ute och åker, framförallt längre sträckor – och än mer noggrant är detta på vintern. Ha alltid i bilen med dig saker för säkerhets skull. Även om det bara är några minusgrader så kan det helt plötsligt börja snöa ordentligt. Och med sämre sikt och svårare väglag så kan vi ju räkna ut att risken för olyckor ökar. Även om du bara råka ut för en simpel avåkning så blir det efter ett tag kallt att sitta i den kalla bilen om du inte har ordentliga vinterkläder.

Något annat som är bra att ha med i bilen är en första-hjälpen-kudde. I dessa kuddar brukar det finnas bland annat plåster, sårtvätt, mitella, värmefiltar och mycket annat som kan vara till hjälp om olyckan skulle vara framme. Detta är något som ibland följer med bilen när man köper, annars går dem att köpa i många platser.

Koll på bilen

Ett sista tips blir att se till att bilen är i lika bra form som du själv. Är däcken i tillräckligt bra skick, hur ligger det till med oljenivåer, kylarvätska och så vidare. Se till att din bil är något att lita på när du sätter dig bakom ratten.