Serva och sköta om sin BMW och andra bilar

Bilar, Lastbil, MC, Moped, Tips

Körkortstyper i Sverige

funky_id_or_drivers_license_fkEsgpLu_L

Många kan hålla med om att det är bra att ha ett körkort, men det finns många olika sorters körkort. Att veta vilka regler och bestämmelser för körkort som gäller för olika fordon är inte alltid lätt och att man också har särskilda krav på sig som yrkesförare gör det inte lättare.

Det första körkortet är för många ett AM-körkort. Det ger dig behörighet till att köra moped i klass I och klass II samt traktor a och motorredskap klass II. Det får tas efter att man har fyllt 15 år. Om du vill köra motorcykel så måste du ta ett körkort med betäckningen A, A1 eller A2 beroende på om den motorcykel som du vill köra är tung, lätt eller mellanstor.

För att få köra en personbil eller lätt lastbil som inte väger över 3 500 kg i totalvikt så måste du ha ett B-körkort. Du för då också köra med släp om släpet väger mindre än 750 kg i totalvikt eller bilens och släpets sammanlagda totalvikt inte är mer än 3 500 kg. I ett B-körkort ingår även alla behörigheter för ett AM-körkort samt traktor b, motorredskap klass I, terrängvagn, trehjulig motorcykel och fyrhjulig motorcykel.

Om man vill kunna köra en tung lastbil eller en personbil som väger mer än 3 500 kg så måste man ha ett körkort med behörighet C eller C1 och för att få köra buss måste man ha ett D- eller D1-körkort.

Behörigheter som slutar på E, som BE, C1E, CE, D1E och DE, är påbyggnader på de behörigheter som står innan E:et och för inte tas om man inte har de behörigheterna redan. Att lägga till ett E efter en behörighet ger dig rätten att köra ett tyngre släp än vad du tidigare har fått göra.

För den som jobbar inom yrkestrafiken, till exempel kör buss, lastbil eller taxi, så krävs det ytterligare tillstånd jämfört med den som kör privat, något som man kan läsa mer om på Transportstyrelsens hemsida.

Den som vill köra snöskoter eller terränghjuling måste ha förarbevis för det eller ha tagit sitt körkort innan den första januari 2000.

Om man har en fritidsbåt som är smalare än fyra meter och kortare än tolv meter så behöver man inte ha något körkort för att få köra den. Trots det så kan det vara bra att läsa på och gå en utbildning, för ingen vill vara med om en olycka då chansen är stor att någon kommer till skada.

Den som vill veta mer om körkort, hur man ska gå tillväga för att skaffa ett och vad som gäller för olika fordon så kan man läsa om det på Fordonskurser.se. De skriver förutom om fordon som används på bilvägarna även om andra sorters motordrivna fordon som till exempel flygplan, tåg och skogsmaskiner.